Barn- och ungdomspsykologi, 30 Högskolepoäng
Child and Adolescent Psychology, 30 Higher education credits
Beslutad: 2019-06-14
Beslutande: Institutionen för individ och samhälle
Gäller från: V20
Kursens mål
Efter avslutad kurs ska studenten:
- visa kunskaper om grundläggande teorier och begrepp inom utvecklingspsykologi
- visa förmåga att förhålla sig kritisk till teorier om barns utveckling utifrån ett intersektionellt perspektiv
- visa förmåga att identifiera och beskriva barns och ungdomars utveckling utifrån olika perspektiv
- visa förmåga att integrera olika utvecklingsperspektiv i avseende att förstå barn och ungdomar utifrån ett helhetsperspektiv
- kunna förklara och beskriva barn och ungdomars utveckling och delaktighet i olika vardagskontexter
Behörighetskrav
Grundläggande behörighet
Formerna för bedömning av studenternas prestationer
Delkurs 1 och 2 examineras genom individuell skriftlig examinationsuppgift och muntlig redovisning vid examinerande seminarium Delkurs 3 och 5 examineras genom individuell skriftlig hemtentamen Delkurs 4 examineras genom examinerande grupparbete och individuell skriftlig hemtentamen Delkurs 6 examineras genom skriftligt fördjupningsarbete och muntlig redovisning vid examinerande seminarium.
En studerande som inte helt uppfyller lärandemålen för en examination (ej salstentamen) men ligger nära gränsen för godkänt betyg kan, efter beslut av examinator, ges möjlighet till komplettering för att uppnå examinationsuppgiftens kriterier för godkänt betyg. Komplettering av examinationen ska anpassas utifrån de lärandemål som inte uppnåtts av den studerande och ska äga rum inom två veckor efter att den studerande meddelats examinationsresultatet och före nästa examinationstillfälle.
Kursens innehåll
Kursen vänder sig till dig som vill orientera dig inom psykologin med betoning på barn och ungdom. Du ska även kunna förhålla dig kritiskt och reflekterande kring barn- och ungdomspsykologiska teoribildningarna. Vidare ger kursen en förståelse för barns och ungdomars sociala, emotionella, kognitiva och psykobiologiska utveckling och hur dessa förhåller sig till varandra inom barns och ungdomars normala utveckling.
Övriga föreskrifter
Betygsskala: Underkänd, Godkänd eller Väl godkänd
Undervisningsspråk: Undervisningen bedrivs på svenska.
Generella regler för examination vid Högskolan Väst finns på www.hv.se.
Om den studerande har ett beslut/rekommendation om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning har examinator rätt att examinera den studerande i en anpassad examinationsform.
Nivå
Grundnivå
Successiv fördjupning
G1N - grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
Huvudområde(n)
Psykologi