Supply Chain Management - Sourcing och distribution, 7,5 Högskolepoäng
Supply Chain Management - Sourcing and Distribution, 7.5 Credits
Beslutad: 2025-02-27
Beslutande: Institutionen för ingenjörsvetenskap
Gäller från: H25
Kursens mål
Studenten ska efter genomgången kurs kunna:
Kunskap och förståelse
- visa förståelse för idéer och ramar för inköp och strategisk sourcing.
- visa förståelse för idéer och ramar för distribution och transport.
- visa kunskap om utmaningar inom distribution och transporter.
Färdighet och förmåga
- självständigt identifiera och analysera utmaningar inom inköp och strategisk sourcing.
- självständigt identifiera och analysera distribution- och transportutmaningar.
Värderingsförmåga och förhållningssätt
- visa omdöme för hur utmaningar inom inköp och distribution kommuniceras till olika målgrupper.
- visa förmåga att utvärdera konsekvenserna av inköps- och distributionsstrukturer i termer av hållbarhet.
Behörighetskrav
Grundläggande behörighet samt godkänt resultat från följande kurs/kurser: LOV600-Logistik och verksamhetsledning eller motsvarande.
Formerna för bedömning av studenternas prestationer
Gruppvis skriftlig inlämning. Gruppvis muntlig presentation. Individuell skriftlig salstentamen.
Kursens innehåll
Den här kursen är en avancerad kurs som bygger på koncept för supply chain management för att fokusera specifikt på utmaningar i att hantera inköps- och distributionsfrågor i leveranskedjor. Inköpsfrågor täcker både inköp och mer specifikt strategiska inköp som tittar på leverantörsstrukturer och lokaliseringsfrågor inklusive offshoring och reshoring. Distribution handlar om hur man når kunden och centrala ämnen är marknadsföringskanaler, användning (eller inte) av mellanhänder, samt transportfrågor inklusive särskilda utmaningar relaterade till sista milen-distribution i en nutidskontext.
Huvudområdet industriell ekonomi omfattar industriell organisation och verksamhetsledning, logistik, inköp, kvalitetsledning, förändringsledning och knowledge management, med industriell marknadsföring, ekonomistyrning, affärsutveckling och miljöteknik som närliggande ämnen. Industriell ekonomi definieras som ett interdisciplinärt ämne som integrerar tekniska, organisatoriska och ekonomiska perspektiv för att analysera, planera och förbättra resurshantering och verksamhetsprocesser. Fokus ligger på att skapa hållbara och effektiva lösningar i komplexa system med hänsyn till tekniska, ekologiska, sociala och ekonomiska aspekter utifrån ett holistiskt perspektiv. Tyngdpunkterna inom huvudområdet industriell ekonomi på Högskolan Väst är knowledge management inom logistik, utveckling av Lean och agila system med digitalisering, resiliens i försörjningskedjor, beslutsmodeller för datadrivet beslutsfattande, verksamhetsledning samt kvalitets och verksamhetsutveckling. Ämnet har en stark tillämpad och teknisk profil och adresserar praktikrelevanta utmaningar för företag och organisationer.
Övriga föreskrifter
Betygsskala: F/Fx/E/D/C/B/A - Otillräckligt, Otillräckligt - ytterligare prestationer krävs innan betyg kan ges, Tillräckligt, Tillfredsställande, Bra, Mycket bra, Utmärkt
Undervisningsspråk: Undervisningen bedrivs på engelska.
Generella regler för examination vid Högskolan Väst finns på www.hv.se.
Om den studerande har ett beslut/rekommendation om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning har examinator rätt att examinera den studerande i en anpassad examinationsform.
Nivå
Avancerad nivå
Successiv fördjupning
A1F - Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav
Huvudområde(n)
Industriell ekonomi