Högskolan Väst logga

KURSPLAN

Kurskod: IMV200

Ingenjörsmetoder och verktyg II, 7,5 Högskolepoäng

Engineering Methods and Tools II, 7.5 Credits


Beslutad: 2025-05-08

Beslutande: Institutionen för ingenjörsvetenskap

Gäller från: H25


Kursens mål

Studenten ska efter genomgången kurs kunna:

Kunskap och förståelse

Färdighet och förmåga

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet samt godkänt resultat från följande kurs/kurser: VSE100 Verksamhetsstyrning och ekonomisk analys 7,5 hp och INR100 Ingenjörsrollen 2,5 hp och IDF200 Integraler och differentialekvationer 4,5 hp och MAD100 Matematik: derivator 3 hp eller motsvarande

Formerna för bedömning av studenternas prestationer

Projekt i grupp med muntlig redovisning och individuell inlämning.

Kursens innehåll

Kursen ger en introduktion till centrala verktyg och metoder inom modern ingenjörsdesign och produktutveckling, med fokus på att kombinera tekniskt kunnande med strukturerad problemlösning.

I kursen behandlas grunderna i Computer Aided Design (CAD) och Computer Aided Engineering (CAE), med praktisk tillämpning av digitala verktyg för modellering, simulering och analys av konstruktioner. Vidare introduceras och tillämpas metoder för att säkerställa kvalitet och tillverkningsbarhet i utvecklingsarbetet, såsom Design for Excellence (DFX), Failure Mode and Effects Analysis (FMEA) och Quality Function Deployment (QFD).

Studenterna får även arbeta med A3-metodik som ett verktyg för strukturerad problemlösning i ingenjörskontext. Genom projektbaserade moment utvecklas studentens förmåga att tillämpa kursens verktyg och metoder i praktiska konstruktionsuppgifter, samt att kommunicera och dokumentera ingenjörsarbete på ett professionellt sätt.

Huvudområdet industriell ekonomi omfattar industriell organisation och verksamhetsledning, logistik, inköp, kvalitetsledning, förändringsledning och knowledge management, med industriell marknadsföring, ekonomistyrning, affärsutveckling och miljöteknik som närliggande ämnen. Industriell ekonomi definieras som ett interdisciplinärt ämne som integrerar tekniska, organisatoriska och ekonomiska perspektiv för att analysera, planera och förbättra resurshantering och verksamhetsprocesser. Fokus ligger på att skapa hållbara och effektiva lösningar i komplexa system med hänsyn till tekniska, ekologiska, sociala och ekonomiska aspekter utifrån ett holistiskt perspektiv. Tyngdpunkterna inom huvudområdet industriell ekonomi på Högskolan Väst är knowledge management inom logistik, utveckling av Lean och agila system med digitalisering, resiliens i försörjningskedjor, beslutsmodeller för datadrivet beslutsfattande, verksamhetsledning samt kvalitets och verksamhetsutveckling. Ämnet har en stark tillämpad och teknisk profil och adresserar praktikrelevanta utmaningar för företag och organisationer.

Övriga föreskrifter

Betygsskala: U/3/4/5

Undervisningsspråk: Undervisningen bedrivs på svenska.

Generella regler för examination vid Högskolan Väst finns på www.hv.se.

Om den studerande har ett beslut/rekommendation om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning har examinator rätt att examinera den studerande i en anpassad examinationsform.

Nivå

Grundnivå

Successiv fördjupning

G1F - Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Huvudområde(n)

Industriell ekonomi