Socialt arbete – äldre och funktionshinder, 7,5 Högskolepoäng
Social work – Ageing and disability, 7.5 Credits
Beslutad: 2025-02-17
Beslutande: Institutionen för individ och samhälle
Gäller från: V25
Kursens mål
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
- definiera centrala perspektiv och begrepp inom äldre- och funktionshinderområdet samt relatera dem till ett välfärdspolitiskt sammanhang med särskilt beaktande av intersektionellt perspektiv,
- redogöra för och kritiskt reflektera hur utsatta livsvillkor, till exempel i form av våld samt fysisk och psykisk ohälsa, samspelar i livssituationen för äldre och personer med funktionsnedsättningar,
- redogöra för samhällets insatser och metoder i socialt arbete, samt problematisera de organisatoriska och juridiska aspekter som omgärdar äldre- och funktionshinderområdet,
- genomföra utredning och dokumentation i socialt arbete med syfte att stärka delaktigheten för äldre och personer med funktionsnedsättningar med särskilt fokus på rättighets- och hållbarhetsperspektiv,
- kritiskt granska och reflektera över sitt eget och andras synsätt på hur åldrande och funktionshinder samspelar med delaktighet på en strukturell, organisatorisk och individuell nivå.
Behörighetskrav
För behörighet krävs fullgjorda kursfordringar om 60 högskolepoäng i huvudområdet socialt arbete eller motsvarande.
Formerna för bedömning av studenternas prestationer
Kursen examineras genom:
- Deltagande i utredningsmoment (1 hp) (U/G)
- Gruppuppgift med individuell muntlig presentation (2,5 hp) (U/G)
- Obligatorisk närvaro för moment vid Personlig och professionell utveckling (PPU) (0,5 hp) (U/G)
- Individuell skriftlig hemtentamen (3,5 hp) (U/G/VG)
En student som inte helt uppfyller lärandemålen för gruppuppgiften men ligger nära gränsen för godkänt betyg kan, efter beslut av examinator, ges möjlighet till komplettering för att uppnå examinationsuppgiftens kriterier för godkänt betyg. Komplettering av examinationen ska anpassas individuellt utifrån det eller de lärandemål som inte uppnåtts av studenten och ska äga rum inom två veckor efter att studenten meddelats examinationsresultatet och före nästa examinationstillfälle.
Kursens innehåll och examinationer beskrivs mer utförligt i Kurs-PM, där även betygskriterier anges.
Kursens innehåll
Kursens övergripande målsättning knyter an till kunskaper om samspelet mellan individers och gruppers sociala situation, levnadsvillkor, fysiska och psykiska hälsa samt funktionsförmåga i förhållande till samhälleliga och andra bakomliggande faktorer.
Här fokuseras såväl historiska som teoretiska perspektiv på åldrande och funktionshinder. Ett särskilt fokus ägnas åt att utveckla förmågor som krävs för att genomföra socialt arbete på olika nivåer i samhället i samarbete med de människor som berörs.
Kursen behandlar i detta avseende rättighets- och hållbarhetsperspektiv i lagstiftning och praktik samt metoder i socialt arbete med relevans för de målgrupper som berörs. Vidare förbereds studenterna på moment som kopplas till kommande yrkesroll i ett myndighetsutövande perspektiv med avseende på utredning och dokumentation i socialt arbete inom området äldre och funktionshinder.
- Historiska och teoretiska perspektiv på åldrande och funktionshinder
- Rättighetsperspektiv i lagstiftning och praktik
- Intersektionellt perspektiv
- Livsvillkor, livslopp och existentiella perspektiv
- Metoder i socialt arbete samt aktuell forskning inom dessa områden
- Yrkesrollen i ett myndighetsutövande och förebyggande perspektiv
- Våld i nära relationer och psykisk ohälsa
Övriga föreskrifter
Betygsskala: Underkänd, Godkänd eller Väl godkänd
Undervisningsspråk: Undervisningen bedrivs på svenska.
Generella regler för examination vid Högskolan Väst finns på www.hv.se.
Om den studerande har ett beslut/rekommendation om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning har examinator rätt att examinera den studerande i en anpassad examinationsform.
Nivå
Grundnivå
Successiv fördjupning
G2F - Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Huvudområde(n)
Socialt arbete