Högskolan Väst logga

KURSPLAN

Kurskod: SPO210

Sjuksköterskans professionella omvårdnad vid psykiatrisk och somatisk ohälsa, 25,5 Högskolepoäng

Professional Nursing in Psychiatric and Somatic Illness, 25.5 Higher education credits


Beslutad: 2024-09-18

Beslutande: Institutionen för hälsovetenskap

Gäller från: V25


Kursens mål

Kursens syfte är att studenten integrerar teoretisk kunskap i det praktiska sjuksköterskearbetet med betoning på omvårdnad vid ohälsa, säker vård och etiskt förhållningssätt. Efter genomgången kurs skall studenten självständigt kunna: Kunskap och förståelse

Färdighet och förmåga

Värderingsförmåga och förhållningssätt

Behörighetskrav

Följande kurser avklarade:

Sjuksköterskans profession och omvårdnadens vetenskapliga grund, 7.5 hp Människokroppen, mikrobiologi och vårdhygien, 22.5 hp Professionellt förhållningssätt och ansvar i omvårdnad, 15.0 hp Farmakologi och Läkemedelshantering, 7.5 hp

Formerna för bedömning av studenternas prestationer

Kursen examineras genom muntliga seminarier, salstentamen, samt fullgjord och godkänd VFU om två perioder à 300 timmar. Inom ramen för VFU ingår även interprofessionell samverkan i team (IPL) och S-HLR.

Omexamination i samband med obligatoriska moment kan ske i annan form.

Kursens innehåll

I kursen bearbetas personcentrerad och evidensbaserad vård, vilket innebär att använda senaste forskning och evidens i klinisk praxis. Omvårdnadsprocessen är en grundläggande del av kursinnehållet, där studenten systematiskt ska bedöma, planera, genomföra och utvärdera omvårdnad för att säkerställa en individanpassad och patientsäker vård genom exempelvis bedömningsinstrument. Vidare ingår läkemedelsberäkning och läkemedelshantering för att säkerställa korrekt läkemedelsadministration inom sjuksköterskans ansvarsområde. I kursen ingår färdighetsträning i samarbete inom ett interprofessionellt vårdteam. Simulerat interprofessionellt lärande (Sim-IPL) används som ett pedagogiskt verktyg vid färdighetsträningen. Dessutom omfattar kursen hjärt-lungräddning (S-HLR) för vuxna. Kursen inkluderar också sjuksköterskans ansvar i ämnet mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer, vilket ger kompetens för att hantera dessa komplexa situationer. Reflektion om kommunikation, etik, normer och självkännedom utgör också en del av kursen. Vidare bearbetas lagar och styrdokument som är aktuella för sjuksköterskan ansvarsområde. En stor del av kursen utgörs av verksamhetsförlagd utbildning (VFU).

Övriga föreskrifter

Betygsskala: Underkänd eller Godkänd

Undervisningsspråk: Undervisningen bedrivs på svenska.

Antal tillfällen som en student ges möjlighet att genomföra VFU är begränsad till två (2).

Examinator kan med omedelbar verkan avbryta en students verksamhetsförlagda utbildning (VFU) eller motsvarande om studenten visar sådana allvarliga brister i kunskaper, färdigheter och förhållningssätt att patienternas förtroende riskerar att skadas. När VFU avbryts på detta sätt innebär det att studenten underkänns på aktuellt moment och att ett VFU-tillfälle är förbrukat. I sådana fall ska en individuell åtgärdsplan upprättas, där det framgår vilka kunskapskontroller som krävs innan studenten ges möjlighet till ett nytt VFU-tillfälle på denna kurs.

Antal tillfällen som en student ges möjlighet att genomföra praktisk kunskapskontroll är begränsat till två (2) och ges möjlighet att genomföra teoretisk kunskapskontroll är begränsat till två (2). Generella regler för examination vid Högskolan Väst finns på www.hv.se. Om den studerande har ett beslut/rekommendation om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning har examinator rätt att examinera den studerande i en anpassad examinationsform.

Generella regler för examination vid Högskolan Väst finns på www.hv.se.

Om den studerande har ett beslut/rekommendation om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning har examinator rätt att examinera den studerande i en anpassad examinationsform.

Nivå

Grundnivå

Successiv fördjupning

G1F - grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Huvudområde(n)

Omvårdnad