Farmakologi och Läkemedelshantering, 7,5 Högskolepoäng
Pharmacology and the Handling of Medication, 7.5 Higher education credits
Beslutad: 2024-08-19
Beslutande: Institutionen för hälsovetenskap
Gäller från: H24
Kursens mål
Syftet med kursen är att studenten skall inhämta relevanta kunskaper i allmän farmakologi, grundläggande läkemedelsberäkning och läkemedelshantering relevant för sjuksköterskans ansvarsområde.
Efter genomgången kurs ska studenten kunna:
Kunskap och förståelse
- förklara grundläggande farmakokinetik och farmakodynamik
- redogöra för olika beredningsformer och administrationssätt av läkemedel
- redogöra för hur biverkningar, interaktioner mellan läkemedel och andra substanser kan påverka personen och dennes behandling
- beskriva läkemedels verkan på personen utifrån ålder, kön och etnicitet
- redogöra för komplementär läkemedelsbehandling
Färdighet och förmåga
- tillämpa läkemedelsberäkning korrekt
- tillämpa FASS och läkemedelsinformationsdatabas
- tillämpa relevanta föreskrifter och styrdokument vid läkemedelshantering
- hantera läkemedel och medicinskteknisk utrustning utifrån gällande föreskrifter
- tillämpa ett patientsäkert tillvägagångssätt vid klinisk färdighetsträning
Värderingsförmåga och förhållningssätt
- reflektera över och värdera ett evidensbaserat, socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart förhållningssätt i samband med farmakologisk behandling
- reflektera över och värdera eget behov av ytterligare kunskap i allmän farmakologi, läkemedelsberäkning och läkemedelshantering inom sjuksköterskans ansvarsområde
Behörighetskrav
Grundläggande behörighet
Du behöver också: Matematik 2a eller Matematik 2b eller Matematik 2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b eller Samhällskunskap 1a1 + 1a2
Formerna för bedömning av studenternas prestationer
Kursen examineras genom individuella skriftliga salstentamina. Examinerande moment utgörs även av individuell klinisk färdighetsexamination vid KLC. Prekliniskt test och deltagande vid undervisningstillfälle om vårdtekniskt moment är obligatoriskt inför varje individuellt kliniskt examinationstillfälle.
Obligatoriska moment utgör också underlag för betyg i kursen.
Kursens innehåll
I kursen studeras grundläggande farmakokinetik och farmakodynamik, olika beredningsformer och administrationssätt av läkemedel. Vidare studeras biverkningar, interaktioner mellan läkemedel och substanser som påverkar personen och behandlingen utifrån ålder, kön och etnicitet samt komplementär behandling. Läkemedelsbehandling studeras med utgångspunkt ur FASS och databas för läkemedelsinteraktioner.
Kursen innehåller också tillämpning av korrekt läkemedelberäkning, hantering av läkemedel och medicinteknisk utrustning utifrån relevanta föreskrifter och styrdokument för att säkerställa ett patientsäkert tillvägagångssätt. Slutligen reflekterar studenterna över värdet av ett evidensbaserat, socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart förhållningssätt i samband med farmakologisk behandling.
Övriga föreskrifter
Betygsskala: Underkänd eller Godkänd
Undervisningsspråk: Undervisningen bedrivs på svenska.
För student som inte uppnått betyget godkänd vid ordinarie examinationstillfälle vid individuell skriftlig examination läkemedelsberäkning ges möjlighet till två omexaminationstillfällen inom kursens ram. För övriga examinationer i kursen gäller ett ordinarie examinationstillfälle och ett omexaminationstillfälle inom kursens ram. För obligatoriska moment gäller ett ordinarie tillfälle och ett omtillfälle inom kursens ram.
Generella regler för examination vid Högskolan Väst finns på www.hv.se.
Om den studerande har ett beslut/rekommendation om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning har examinator rätt att examinera den studerande i en anpassad examinationsform.
Nivå
Grundnivå
Successiv fördjupning
G1N - grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
Huvudområde(n)
Omvårdnad