Människokroppen, mikrobiologi och vårdhygien, 22,5 Högskolepoäng
The Human Body, Microbiology and Infection Control, 22.5 Higher education credits
Beslutad: 2024-06-16
Beslutande: Institutionen för hälsovetenskap
Gäller från: H24
Kursens mål
Syftet med kursen är att studenten ska utveckla kunskaper i människokroppens anatomi och fysiologiska utveckling. I kursen introduceras studenten även i mikrobiologi. I kursen tränas vårdtekniska moment innefattande basal vårdhygien, mätning av vitala parametrar och provtagning.
Efter avslutad kurs skall studenten självständigt kunna: Kunskap och förståelse
- redogöra för människokroppens anatomiska uppbyggnad och dess medicinska terminologi
- redogöra för människokroppens fysiologiska processer och dess medicinska terminologi
- beskriva samspel mellan människokroppens olika fysiologiska system
- redogöra för människans fysiologiska utveckling med beaktande av mognad, ålder och kön
- redogöra för mikroorganismer av betydelse för vårdhygien
- redogöra för åtgärder i syfte att förhindra mikroorganismers spridning
- redogöra för relevanta författningar och riktlinjer i samband med vårdhygien och vårdtekniska moment
Färdighet och förmåga
- planera, genomföra och utvärdera provtagningsmoment
- planera, genomföra och utvärdera mätning av vitala parametrar
- tillämpa basala hygienrutiner
- tillämpa etiskt och patientsäkert förhållningssätt
Värderingsförmåga och förhållningssätt
- reflektera över vårdhygien och patientsäkerhet
- reflektera över egen kunskap och behov av fortsatt kunskapsutveckling inom området människokroppen, mikrobiologi och vårdhygien
Behörighetskrav
Grundläggande behörighet
Du behöver också: Matematik 2a eller Matematik 2b eller Matematik 2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b eller Samhällskunskap 1a1 + 1a2
Formerna för bedömning av studenternas prestationer
Kursen examineras individuellt genom digital salstentamen, muntlig tentamen, skriftlig inlämningsuppgift, seminarium samt fullgjord och godkänd VFU om 80 timmar. Samtliga prekliniska tester ska vara godkända före deltagande i obligatorisk klinisk färdighetsträning vid kliniskt lärandecentrum (KLC) och deltagande i obligatorisk klinisk färdighetsträning vid kliniskt lärandecentrum (KLC) är obligatoriskt för att få godkänt i kursen.
Kursens innehåll
I kursen bearbetar studenten människans anatomi, fysiologi och dess medicinska terminologi. Detta omfattar celler, vävnader, andning, cirkulation, blod- och immunsystem, sinnena, hud och sårläkning, matspjälkning, njurar och urinvägar, endokrina systemet, rörelseapparaten, nervsystemet och fortplantning. Vidare behandlas människans fysiska utveckling med beaktande av ålder och kön. Kursen innefattar även grundläggande mikrobiologi och vårdhygien inklusive relevanta författningar och riktlinjer. I kursen ingår utbildning på klinisk lärandecentrum (KLC) samt verksamhetsförlagd utbildning (VFU) där studenten tillämpar basala hygienrutiner, och tränar på att mäta vitala parametrar samt ven- och kapillärprovtagning.
Övriga föreskrifter
Betygsskala: Underkänd eller Godkänd
Undervisningsspråk: Undervisningen bedrivs på svenska.
Antal tillfällen som en student ges möjlighet att genomföra VFU är begränsad till två (2). Examinator kan med omedelbar verkan avbryta en students verksamhetsförlagda utbildning (VFU) eller motsvarande om studenten visar sådana allvarliga brister i kunskaper, färdigheter och förhållningssätt att patienternas förtroende riskerar att skadas. När VFU avbryts på detta sätt innebär det att studenten underkänns på aktuellt moment och att ett VFU-tillfälle är förbrukat. I sådana fall ska en individuell åtgärdsplan upprättas, där det framgår vilka kunskapskontroller som krävs innan studenten ges möjlighet till ett nytt VFU-tillfälle på denna kurs. Antal tillfällen som en student ges möjlighet att genomföra praktisk kunskapskontroll är begränsat till två (2) och ges möjlighet att genomföra teoretisk kunskapskontroll är begränsat till två (2).
Generella regler för examination vid Högskolan Väst finns på www.hv.se.
Om den studerande har ett beslut/rekommendation om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning har examinator rätt att examinera den studerande i en anpassad examinationsform.
Nivå
Grundnivå
Successiv fördjupning
G1N - grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
Huvudområde(n)
Omvårdnad