Högskolan Väst logga

KURSPLAN

Kurskod: FOL400

Att leda förändring och lärande, 7,5 Högskolepoäng

Change and Learning in Organisations, 7.5 Higher education credits


Beslutad: 2024-05-24

Beslutande: Institutionen för ekonomi och IT

Gäller från: V25


Kursens mål

Kursens syfte är att studenten ska uppnå fördjupade kunskaper inom organisation och organisering med fokus på att leda förändring och lärande.

Efter avslutad kurs ska studenten kunna:

Kunskap och förståelse

1. diskutera och kritiskt granska organisationsteoretiska perspektiv och begrepp med relevans för att leda organisatoriska förändrings- och lärandeprocesser relaterat till aktuell forskning och yrkeslivets praktik.

Färdighet och förmåga

2. visa förmåga att utifrån ett vetenskapligt förhållningssätt självständigt identifiera ett forskningsområde och formulera frågeställningar att undersöka relaterat till kursens teman.

3. självständigt söka, samla, värdera och kritiskt förhålla sig till relevant information genom att planera, genomföra och presentera en litteraturstudie i enlighet med akademiska krav på innehåll, språk och form.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

4. visa ett självständigt och kritiskt förhållningssätt till organisatoriska förändrings- och lärandeprocesser relaterat till aspekter av hållbar utveckling.

5. visa ett utvecklat självständigt och kritiskt förhållningssätt genom att muntligt och skriftligt presentera, granska och diskutera uppgifter i dialog med andra studenter.

Behörighetskrav

Fullgjorda kursfordringar om 60 högskolepoäng i företagsekonomi varav 30 högskolepoäng på nivå 31-60 hp, inkl. 15 hp organisation motsvarande kurserna Organisation och organisering 7,5 hp och Organisation och ledarskap 7,5 hp.

Formerna för bedömning av studenternas prestationer

Examinationen sker genom:

Litteraturseminarier (lärandemål 1,4 och 5) 3hp - en individuell skriftlig inlämningsuppgift som presenteras och diskuteras vid seminarium - en gruppvis skriftlig inlämningsuppgift som individuellt presenteras och diskuteras vid seminarium

Litteraturstudie (lärandemål 1,2,3,4 och 5) 4,5hp - en gruppvis genomförd litteraturstudie inklusive presentation och opponering vid seminarium

Närmare anvisningar, betygskriterier, och tidplan för samtliga examinationsmoment delges studenten skriftligt i kurs-PM vid kursens start.

Kursens innehåll

Ämnesområdet företagsekonomi behandlar modeller och metoder för hur organisationer kan uppnå för verksamheten uppställda mål både avseende det interna arbetet och gentemot det omgivande samhället. Fördjupningskursen Att leda förändring och lärande 7,5 hp syftar främst till att utifrån ett vetenskapligt förhållningssätt fördjupa studenters förmåga att självständigt identifiera, analysera och kritiskt granska teoretiska begrepp, modeller, processer och organisering med fokus på att leda förändring och lärande relaterat till aktuell forskning och yrkeslivets praktik. Kursen innehåller individuella och gruppbaserade uppgifter samt seminarier. Uppgifterna presenteras och försvaras vid seminarier i enlighet med akademiska krav på innehåll, språk och form och inkluderar även kritisk granskning av andra studenters inlämnade arbeten. Kurslitteratur och undervisning på engelska kan förekomma. Aspekter av hållbar utveckling diskuteras relaterat till kursens tema. Kursen är helt nätbaserad vilket innebär att streamade/filmade föreläsningar och seminarier tillhandahålls via högskolans lärplattform. För att kunna delta i kursen krävs tillgång till dator med internetuppkoppling samt webbkamera och headset.

Övriga föreskrifter

Betygsskala: Underkänd, Godkänd eller Väl godkänd

Undervisningsspråk: Undervisningen bedrivs på svenska.

Generella regler för examination vid Högskolan Väst finns på www.hv.se.

Om den studerande har ett beslut/rekommendation om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning har examinator rätt att examinera den studerande i en anpassad examinationsform.

Överlappar annan kurs

FOC500

Nivå

Grundnivå

Successiv fördjupning

G2F - grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Huvudområde(n)

Företagsekonomi