Omvårdnad vid komplexa vårdbehov ur ett hälsofrämjande- och förebyggande perspektiv, 15 Högskolepoäng
Nursing for Complex Care Needs from a Health-Promoting and Prevention Perspective, 15 Higher education credits
Beslutad: 2024-02-08
Beslutande: Institutionen för hälsovetenskap
Gäller från: V25
Kursens mål
Efter avslutad kurs ska studenten självständigt kunna:
Kunskap och förståelse
- identifiera och förklara begrepp av betydelse för hälsofrämjande och förebyggande arbete.
- redogöra för vetenskaplig grund och aktuell forskning av betydelse för omvårdnad av patienter med komplexa vårdbehov ur ett hälsofrämjande perspektiv.
- redogöra, granska och argumentera för teorier, modeller och styrdokument i relation till specialistsjuksköterskans hälsofrämjande och förebyggande arbete samt pedagogiska funktion.
- redogöra och argumentera för teorier, modeller och styrdokument vid vård i livets slutskede i relation till specialistsjuksköterskans ansvarsområde.
Färdighet och förmåga
- initiera, ansvara för och i samråd med patient och närstående bedöma, planera, genomföra och utvärdera hälsofrämjande och förbyggande åtgärder för att förebygga uppkomsten av sjukdom och sjukdomskomplikationer
- i samråd med patient och närstående identifiera patientens resurser samt planera, genomföra och utvärdera hälsofrämjande åtgärder för att främja den fysiska, psykiska och sociala hälsan.
- i samråd med patient och närstående bedöma behov av och samordna omvårdnad, habilitering och rehabilitering vid komplexa vårdbehov.
- självständigt ansvara för och utföra undersökningar och behandlingar utifrån ett patientsäkert och professionellt förhållningssätt.
- planera och använda pedagogiska metoder och modeller i omvårdnaden av patienter och deras närstående.
Värderingsförmåga och förhållningssätt
- kritiskt granska och värdera nationell och internationell vårdvetenskaplig forskning i relation till komplexa vårdbehov ur ett hälsofrämjande perspektiv.
- reflektera över ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet i relation till specialistsjuksköterskans hälsofrämjande arbete.
- reflektera över patient- och närståenderelaterade etiska frågeställningar och mänskliga rättigheter i livets slut.
- reflektera över och kritiskt värdera normer samt det egna förhållningssättet i relation till patienters och familjers levnadsvanor och livsvillkor vid hälsofrämjande arbete.
- reflektera över och värdera det egna lärandet i relation till specialistsjuksköterskans hälsofrämjande och pedagogiska funktion vid omvårdnad av patienter med komplexa vårdbehov, folkhälsoarbete samt jämlik och jämställd hälsa.
Behörighetskrav
Sjuksköterskeexamen med minst ett års yrkeserfarenhet som sjuksköterska samt kandidatexamen med huvudområdet omvårdnad eller motsvarande
Formerna för bedömning av studenternas prestationer
Kursen examineras genom obligatoriska moment, skriftlig inlämningsuppgift, klinisk examination och individuella muntliga examinationer
Kursens innehåll
Kursen innehåller specialistsjuksköterskans ansvarsområde och funktion. Folkhälsa samt teorier och modeller relaterat till det hälsofrämjande och förebyggande arbete introduceras och bearbetas såväl som begreppen fysisk, psykisk och social hälsa. I kursen ingår arbetsintegrerat lärande, hjärt-/kärlsjukdom, inkontinens och sexuell hälsa, diabetes och prediabetes, astma/KOL, sår och sårbehandling, psykisk hälsa/ohälsa, behov av habilitering/rehabilitering. Vidare ingår det i kursen att arbeta med rådgivningsstöd (RGS webb). Pedagogiska metoder och modeller som motiverande samtal och hälsostödjande samtal i familjefokuserad omvårdnad tränas på Klinisk Lärande Center (KLC). Dessutom presenteras patient- och närståendeutbildning och det föreläsas om familjer med flyktning bakgrund, palliativ vård, demens och den sköra äldre. Kärnkompetenser berörs härunder personcentrerad vård relaterat till vård i livets slutskede. I kursen ingår också reflektion kring normer, ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet samt etiskt förhållningsätt och mänskliga rättigheter. Under kursen genomförs också ett webbaserat seminarium med studenter från Glasgow Caledonian University. VFU i primärvård och kommunal hälso- och sjukvård ingår i kursen.
Övriga föreskrifter
Betygsskala: Underkänd eller Godkänd
Undervisningsspråk: Undervisningen bedrivs på svenska.
Vid underkänt resultat på klinisk(a) examination(er) under VFU har studenten rätt till förnyad VFU och klinisk(a) examination(er) vid ett (1) tillfälle. Examinator kan med omedelbar verkan avbryta en students verksamhetsförlagda utbildning (VFU) eller motsvarande om studenten visar sådana allvarliga brister i kunskaper, färdigheter och förhållningssätt att patienternas förtroende riskerar att skadas. När VFU avbryts på detta sätt innebär det att studenten underkänns på aktuellt moment och att ett VFU-tillfälle är förbrukat. I sådana fall ska en individuell studieplan/handlingsplan upprättas, där det framgår vilka aktiviteter och kunskapskontroller som krävs innan studenten ges möjlighet till ett nytt VFU-tillfälle på denna kurs. Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) inom kursen utgörs av 4,5 hp.
Generella regler för examination vid Högskolan Väst finns på www.hv.se.
Om den studerande har ett beslut/rekommendation om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning har examinator rätt att examinera den studerande i en anpassad examinationsform.
Nivå
Avancerad nivå
Successiv fördjupning
A1N - avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Huvudområde(n)
Omvårdnad