Kommunikation och handledning i socialt arbete, 7,5 Högskolepoäng
Communication and supervision in Social Work, 7.5 Higher education credits
Beslutad: 2024-03-18
Beslutande: Institutionen för individ och samhälle
Gäller från: H24
Kursens mål
Efter avslutad kurs ska studenten:
- redogöra för och kritiskt reflektera över teorier för kommunikation och konfliktlösning på individ och gruppnivå,
- redogöra för teorier och aktuell kunskap om mentorskap, coaching och handledning i socialt arbete,
- identifiera och kritiskt reflektera kring olika lärandemodeller i socialt arbete utifrån professionens, brukarens och organisationens specifika villkor,
- visa medvetenhet om och på ett fördjupat sätt etiskt reflektera utifrån makt och intersektionellt perspektiv kring kommunikation och handledning.
Behörighetskrav
135 hp inom programmet inklusive godkänt resultat på kursen Vetenskaplig metod och fältarbete, 7,5 hp, eller motsvarande.
Formerna för bedömning av studenternas prestationer
Kursen examineras genom:
- individuell skriftlig uppgift som seminariebehandlas
- deltagande i kommunikationsövningar.
En student som inte helt uppfyller lärandemålen för den individuella skriftliga uppgift som seminariebehandlas men ligger nära gränsen för godkänt betyg kan, efter beslut av examinator, ges möjlighet till komplettering för att uppnå examinationsuppgiftens kriterier för godkänt betyg. Komplettering av examinationen ska anpassas individuellt utifrån det eller de lärandemål som inte uppnåtts av studenten och ska äga rum inom två veckor efter att studenten meddelats examinationsresultatet och före nästa examinationstillfälle. Kursens innehåll och examinationer beskrivs mer utförligt i kurs-PM, där även betygskriterier anges.
Kursens innehåll
I socionomens yrkesverksamhet är kommunikation med brukare och andra professionella ett genomgripande inslag. Globalisering, digitalisering och välfärdstekniksutveckling innebär nya former för kommunikation likväl som det mänskliga mötet, bemötande och samtal alltjämt är centralt. I kursen ska studenten på ett självständigt och fördjupande sätt integrera, tillämpa och utveckla tidigare kunskaper om kommunikation. I kursen utvecklar studenten sin förmåga att analysera, problematisera och teoretiskt underbyggt kommunicera på individ- och gruppnivå i såväl klientnära, yrkesmässigt handledande och samverkande kontexter. Vidare innehåller kursen teorier om socialpedagogiskt och etiska förhållningsätt i kommunikation generellt och specifikt via digitala medier och välfärdsteknik. Teorier om professionellt lärande, etiska dilemma, och maktutövande utifrån ett intersektionellt perspektiv inom ramen för kommunikation i klientnära, yrkesmässigt handledande och samverkande yrkesutövande ingår också i kursen.
Undervisningens upplägg Kursen är uppdelad i två moment. Moment ett fokuserar teorier och övningar gällande kommunikation generellt med människor i social utsatthet och specifikt med människor med funktionsnedsättning. Moment två fokusera teorier och övningar gällande handledning och lärande, generellt med yrkesgrupper och specifikt med gruppbaserat socialpedagogiskt arbete. Föreläsningar varvas med enskilt arbete och lärarlett studiegruppsarbete. Övningar där studenter handleder kurskamrater i årskurs 2 samt samtals- och dramaövningar utgör en del av kursen. Digitala och välfärdstekniska verktyg används i vissa av övningarna.
Övriga föreskrifter
Betygsskala: Underkänd, Godkänd eller Väl godkänd
Undervisningsspråk: Undervisningen bedrivs på svenska.
Generella regler för examination vid Högskolan Väst finns på www.hv.se.
Om den studerande har ett beslut/rekommendation om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning har examinator rätt att examinera den studerande i en anpassad examinationsform.
Nivå
Avancerad nivå
Successiv fördjupning
A1N - avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Huvudområde(n)
Socialt arbete