Högskolan Väst logga

KURSPLAN

Kurskod: PFO100

Portfolio, 5 Högskolepoäng

Portfolio design, 5 Higher education credits


Beslutad: 2021-12-21

Beslutande: Institutionen för ekonomi och IT

Gäller från: V22


Kursens mål

De studerande ska visa kunskap om och förståelse för

De studerande ska visa färdighet och förmåga att

De studerande ska visa värderingsförmåga och förhållningssätt att

Behörighetskrav

Fullgjorda kursfordringar om 90 högskolepoäng. Krav på fördjupning omfattande 30 högskolepoäng inom kurser relevanta för medieinformatik.

Formerna för bedömning av studenternas prestationer

Examination på kursen består av individuella inlämningsuppgifter/aktivt deltagande i seminarier och muntlig presentation.

Kursens innehåll

Kursen sätter fokus på portfolio som är ett centralt grepp för att påvisa skicklighet inom medieproduktion och bredvid examen en viktig del av studentens väg till anställning. En portfolio är ofta anpassad efter situationen och bör spegla såväl efterfrågade som personliga och unika färdigheter. En portfolio är också en levande presentation och som sådan aldrig klar men samtidigt en del studentens självkänsla och beredskap (readiness).

Vidare ges studenten en möjlighet att genom granskning och kritisk diskussion formulera en personlig portfolio som möter en yrkesprofil. Kursen innehåller också ett moment som bidrar till en portfolio genom att resultatet från examensarbetet visualiseras och görs tillgängligt och begripligt för publik. Den avslutar också en utbildning genomsyrad av arbetsintegrerat lärande genom att åter igen knyta ihop bransch och högskola för att generera relevant kunskap. Det avslutande momentet är ett event där studenternas arbete ställs ut.

Modul 1 Visualisering av vetenskapligt arbete

Ett vetenskapligt arbete såsom ett examensarbete är en möjlighet för studenten till fördjupning och nisch-kunskap som kan bidra till en unik profil på arbetsmarknaden. Vetenskapliga arbeten inbegriper ofta mycket text och abstrakta resonemang som inte per se bjuder in till att kommunicera ett sådant resultat. Nu ska resultatet göras tillgängligt för en bredare publik med verktyg från programmet.

Modul 2 Arbete med portfolio

Under utbildningen har flertalet kurser resulterat i olika artefakter (bilder, film, webbsidor m m). Dessa styrker en praktisk kunskap men är också ett resultat av tillämpad teori, reflektion och (design)process. Nu ska en sammanställning till en portfolio genomföras där studenten genomför en genomlysning, ett avsiktligt urval och

Här finns också en begränsad tid avsedd för förbättring av artefakter.

Modul 3 Presentation

En reviderad portfolio presenteras tillsammans med tankar om hur ska jag fortsätta utvecklas och möta ett livslångt lärande.

Övriga föreskrifter

Betygsskala: Underkänd eller Godkänd

Undervisningsspråk: Undervisningen bedrivs på svenska.

En student som inte helt uppfyller lärandemålen för en examination (ej salstentamen) men ligger nära gränsen för godkänt betyg kan, efter beslut av examinator, ges möjlighet till komplettering för att uppnå examinationsuppgiftens kriterier för godkänt betyg. Komplettering av examinationen ska anpassas individuellt utifrån det eller de lärandemål som inte uppnåtts av studenten och ska äga rum inom två veckor efter att studenten meddelats examinationsresultatet och före nästa examinationstillfälle.

Generella regler för examination vid Högskolan Väst finns på www.hv.se.

Om den studerande har ett beslut/rekommendation om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning har examinator rätt att examinera den studerande i en anpassad examinationsform.

Nivå

Grundnivå

Successiv fördjupning

G2F - grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Huvudområde(n)

Informatik