AIL-projekt: 3D-produktion, 10 Högskolepoäng
Work Integrated Project in 3D-Production, 10 Higher education credits
Beslutad: 2021-06-02
Beslutande: Institutionen för ekonomi och IT
Gäller från: H21
Kursens mål
De studerande ska visa kunskap om och förståelse för:
- tillämpning och användning av visuell gestaltning, animation och bildberättande för att förmedla ett budskap i en 3D-animerad kortfilm
- individens roll i ett projekt-team.
De studerande ska visa färdighet och förmåga att:
- arbeta mot ett givet mål och vision, från uppdragsgivare, i ett större projekt med flera deltagare
- tillämpa kunskaper inom 3D-grafik för att producera en film av professionell kvalitativa
- aktivt bidra till projektets slutresultat
- tillämpa metodik och verktyg i grupp för att utforma berättelse och bildspråk för en 3D-animerad film ur ett designperspektiv
- använda 3D-animation för att förmedla ett budskap eller en idé med hjälp av audiovisuellt berättande.
De studerande ska visa värderingsförmåga och förhållningssätt att:
- utvärdera sin roll i ett större projekt
- utgå från de resurser som finns inom ett projekt
- göra en professionell bedömning av produktionens kvalitet.
Behörighetskrav
Fullgjorda kursfordringar om totalt 90 hp inom programmet 3D-animation och visualisering 180 hp innefattande kurserna 3D-modellering & visualisering 7,5 hp, Projektmetodik 7,5 hp, Riggning och deformationer för 3D-animation 5 hp och Animerad kortfilm - projektkurs 10 hp eller motsvarande.
Formerna för bedömning av studenternas prestationer
Gruppuppgifter i form av planeringsdokument (4 hp) och genomförande av film (5 hp) samt individuell skriftlig reflektionsrapport och loggbok (1 hp).
Kursens innehåll
Kursen delas grovt upp i tre faser; Förproduktion, Produktion och Efterproduktion. Dessa faser motsvarar några veckor och bland moment som ingår kan nämnas; Uppdragsanalys - ett uppdrag presenteras av en extern uppdragsgivare (en AIL-partner) och varje team gör en research och analyserar hur man bäst kommunicerar med målgruppen. Projektplanering - en övergripande planering för uppdraget upprättas men tider, aktiviteter, ansvar och roller. Förproduktion - arbete med idé, skisser, manus som resulterar i en storyboard och senare även animatic. Visuellt material utvecklas också genom utforskning och design av kommande produktion. Produktion - när förproduktionien är godkänd tas nästa steg och teamen kan realisera iden genom modellering, texturering, ljussättning, riggning och inte minst animation. Efterproduktion - i den avslutande delen renderas allt visuellt material, eventuella effekter skapas, ljudläggning sker och allt klipps ihop till en färdig film. Uppdraget presenteras för kunden och därefter görs en avslutande reflektion.
Övriga föreskrifter
Betygsskala: Underkänd eller Godkänd
Undervisningsspråk: Undervisningen bedrivs på svenska.
Generella regler för examination vid Högskolan Väst finns på www.hv.se.
Om den studerande har ett beslut/rekommendation om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning har examinator rätt att examinera den studerande i en anpassad examinationsform.
Överlappar annan kurs
APP100, AIL-projekt: 3D-produktion 10 hp överlappar kursen DPK200, 3D-projekt II, konstnärligt perspektiv 7,5 hp med 2,5 hp samt kursen VIG200, Visuell gestaltning 7,5 hp med 5 hp.
Nivå
Grundnivå
Successiv fördjupning
G2F - grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Huvudområde(n)
Informatik